tirsdag 29. januar 2013

Stress er greit, eller?

Tv-reklamen for Voltarol vekket min interesse i går når jeg hørte følgende:
"Små tabletter som er enkle å svelge! Effektiv og rask smertelindring!"

Det fikk meg til å smile litt oppgitt. I mine ører blir dette som å høre:
"Små tabletter som gjør smertens årsak enkel å svelge unna. Effektiv og rask fortrengning."
 
Jeg har ingenting imot smertestillende medikamenter. Noen lider av sykdom eller lidelser som gjør at de trenger smertestillende. DET er helt forståelig. Det er vår generelle holdning til smertestillende som bekymrer meg. Fordi mange av oss lever hektiske liv med mange gjøremål, kan det virke som om stress er påkrevd og nødvendig for å oppfylle kravene. Over tid kan stress få alvorlige konsekvenser for vår helse; høyt blodtrykk, svekket imunforsvar, dårlig fordøyelse og viktigst i denne sammenhengen; muskel- og leddsmerter. Er stress blitt en akseptert folkesykdom?

Med store forventinger og krav, blir smerter som hodepine gjerne opplevd som sabotasje. Hvis vi gir etter for smerten og kanskje legger oss ned, vil dette hindre oss i å få gjort alt vi må. Det er sjelden et alternativ. Så vi svelger en Paracet, Voltarol eller Ibux og vips! Smerten forsvinner. Vi kan stresse videre. Da blir mitt spørsmål:
Hva med årsaken til smerten?
 
Smertestillende gjør oss en bjørnetjeneste: Vi slipper å reflektere over vår livstil. Vi ungår å kjenne etter hvordan vi egentlig har det. Vi driver rovdrift på på kroppen. Vi mister muligheten til å være tilstede i oss selv, og dermed går vi glipp av de små signalene kroppen gir oss. For kroppen kommuniserer alltid. Når vi er i ubalanse fysisk eller psykisk vil kroppen gi oss beskjed, men om vi ikke er bevisst eller overser signalene, setter kroppen igang med sterkere krutt! SMERTE! For det vekker fort vår oppmerksomhet. Men om vi da bare tar en tablett, vil årsaken til smerten aldri bli oppdaget og snart vil smerten komme tilbake.



Frykten for å anerkjenne smerten, er mer alvorlig enn smerten selv.

H
vis det lyser en varsellampe på dashbordet i bilen din. Ville du da overse det og kjøre videre? Da vet du at dette kan få konsekvenser på veien. De aller fleste velger å ta signalet på alvor og forsøke å finne årsaken. For det er jo fornuftig og logisk, ikkesant?

Mennesket regnes for å være en intelligent art. Vi besitter enorme menger kunnskap, blant annet om kroppen og dens funksjoner. Er det ikke åpenbart at smerte er et symptom på en mer dyptliggende ubalanse?

Nå er det på tide at vi begynner å lytte til kroppen vår, og ta de hensyn som behøves for å opprettholde god helse og en smertefri tilværelse. Om vi vil leve i en kropp uten smerter, kan den ikke behandles med raske løsninger. Hvis vi med tålmodig nysgjerrighet lærer oss å håndtere våre bekymringer og stresspregede tankemønstre, kan vi forebygge fremtidige fysiske og psykiske smerter og lidelser.

Vi kan endre den onde sirkelen i dag. Du kan velge å være tilstede og lytte innover, nå.
Det er ditt valg.

i lys,
Tine


2 kommentarer:

  1. Så enig. Jeg ble i dag sykemeldt.... Årsak er nok ekstrem stress. Nå er oppgaven å lytte og komme stressfri og sterkere tilbake. Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres ut som en god plan. De stress-verktøyene som du forhåpentligvis finner mens du nå er sykemldt, kan du ta med deg når du etterhvert skal tilbake i jobb. Bruk erfaringen for alt den er verdt. :) Ønsker deg alt godt!

      Slett

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"