mandag 28. januar 2013

Hva er mindfulness?

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 28. des. 2012)


Mindfulness is
Being still, beccoming aware, living fully in the present moment.

La meg ganske enkelt sitere Jon Kabat-Zinn som anses for å være Mindfulnessens far i vesten.

«Vi har en tendens til å glemme at vi tenker praktisk talt hele tiden. Den endeløse strømmen av tanker gir lite rom for indre ro. Og vi gir os selv svært lite rom for bare å være til, fordi vi kontinuerlig løper rundt og skal gjøre saker og ting. Vi handler altfor sjelden bevisst, men blir snarere drevet av tanker og impulser som strømmer gjennom hodene våre, ja enkelte ganger kommer de veltende som rene fossefall. Vi føres med av en stri tankestrøm som skyller over oss, og vi ender på steder hvor vi kanskje ikke vil, kanskje ikke engang skjønner at vi er på vei imot.

Meditasjon kan hjelpe oss ut av disse vannmassene, redde oss opp på elvebredden hvor vi kan sitte og lytte og lære for å bruke tankestrømmen til vårt eget beste i stedet for å la den herje med oss. Dette skjer ikke av seg selv. Det krever innsats, og vi kaller arbeidet med å utvikle vår evne til å være tilstede i øyeblikket for «øvelse» eller «meditasjon»
Mindfulness Training (oppmerksomt nærvær som er integrert i PUSTyoga) er en gammel buddhistisk praksis som er høyst relevant i vår tid. Mindfulness er en meditasjonsform du ikke må være buddhist for å bruke. Det handler ganske enkelt om å våkne opp og leve i harmoni med deg selv og med verden. Det betyr at vi gransker oss selv, vårt syn på verden og vår egen plass i den, og tar vare på øyeblikkets rikdom så lenge vi lever. Først og fremst handler det om å være i kontakt med øyeblikket.»
~ Utdrag fra boka «Akkurat nå» av Jon Kabat-Zinn



Kabat-Zinner professor i medisin og har utviklet meditasjonstreningen
Mindfulness Training.

Metoden er testet i vitenskapelige studier sammen med kognitiv adferdsterapi og har vist gode resultater i behandlingen av kronisk smerte og i forebygging av depresjon.

Studier ved Karolinska institutet i Stockholm har også vist effekt i arbeid med å forebygge og begrense stress.

Mye av grunnlaget for det mentale arbeidet i PUSTyoga er nettopp Mindfullnessteknikker.
Se
www.pustyoga.com eller www.tinyoga.com

Tine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"