søndag 27. januar 2013

Formålet med Yoga

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 4. jan. 2012)


Her følger et utdrag fra Godfrey Devereux bok «Hatha Yoga». Jeg synes han forklarer formålet med yoga på en lettfattelig og gjenkjennelig måte.
Teksten er (delvis fritt) oversatt fra engelsk, av meg.

Lesson one
Hatha Yoga er en prosess av velvære, og begynner nivå med de store musklene i kroppen. Det trenger deretter inn i mindre og dypere, mer subtile muskler og vev, hvilket inkluderer de vitale organene som lever og nyrer. Dette er arbeidet med yogastillinger (asana). Prosessen fortsetter dypere inn i vår emosjonelle struktur via yogapust (pranayama). Deretter følger det mentale og åndelige nivået gjennom meditasjon. Når lagene av oppsamlet spenning er fjernet, kan vi ærefølt uttrykke helheten av vårt vesen mer og mer fritt, mer og mer fullstendig.
 
Når rytmen av pusten har overskredet sin dualitet og skillet mellom inn- og utpust, pust og ikke pust har blitt ubetydelig, kan sinnets dualiteter undergraves. Motsetningene av sinnet, som ser varmt mot kaldt, venstre mot høyre, svart mot hvitt, innsiden mot utsiden, selv mot andre, har blitt skapt av smerten ved å leve. Denne smerten skaper motvilje og utgjør en barriere som skiller selvet fra andre og oss fra verden. Det er dette dualistiske perspektivet som opprettholder muligheten for misnøye og nedturer i livet. Hensikten med yogastillinger og -pust er å frigjøre oss fra denne dualismen og tillate oss å delta fritt, fullt og direkte i livets flyt, som vi gjorde som spedbarn.
 
Det er dessverre altfor lett å bruke yogaverktøyene ubevisst på en måte som forårsaker spenning - enten ved å overarbeide musklene gjennom aggresjon, eller ved å generere frustrasjon ved å pålegge oss urealistisk ambisjoner omkring aktualitetene av våre evner. Vi må lære å finne den interne utfordringen mellom handling og hvile, innsats og letthet som er et kjennetegn yogastillingenes dynamikk. Dette er roten av den behagelige kvaliteten på yogastillingene.
Denne prosessen begynner med å lære å bruke yogastillingene som et verktøy for avslapning. Ekte avslapning er en dyp tilstand av fullstendig fravær av fysisk, emosjonell, mental og åndelig spenning. Ved hjelp av Hatha Yoga arbeider vi systematisk gjennom våre lag av spenning fra det mest grove fysiske nivået til de mer subtile indre dimensjoner.Slik kan vi begynne å leve mer innenfra via ro, glede, medlidenhet, visdom og kjærlighet
i lys og fred,
Tine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"