søndag 27. januar 2013

Fødsel - liv - død

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 19. nov. 2010)


Satanama-meditasjon er en chant som stammer fra Kundalini Yoga.
Jeg oppdaget denne lille meditasjonsøvelsen gjennom en yoganettside jeg abbonerer på. Jeg synes den var så søt, enkel men likevel effektiv at jeg gjerne vil dele den med den som måtte lese dette.
Kirtana er sanskrit og oversettes: å repetere/gjenta, å nevne, å feire, å hylle/rose.
Kriyaa oversettes: komposisjon, gjøre, opptreden, aktivitet, ritual, handling, seremoni, arbeid.
Denne meditasjonens navn kan altså bety for eksempel gjentagende handling. Handlingen som repeteres involverer fingerposisjoner kalt mudra. Denne enkle øvelsen har til hensikt å redusere stress, øke blodsirkulasjonen i hjernen, fremme fokus og klarhet og stimulere forbindelsen mellom sinn, kropp og ånd. Det trengs ikke mer enn ca 12 minutter per dag for å merke en effekt.
En chant er en kort enkel serie av stavelser eller ord som er sunget eller sagt i samme tone eller i en begrenset spekter av toner. Denne sanskrite chantens lyder er SA - TA - NA - MA og oversettes med EVIGHET - LIV - DØD - GJENFØDELSE.
 
Alternativ instruksjon:
  1. Sitt med rett rygg på gulvet eller en stol. Hvil hendene på lårene/knærne med håndflatene opp. Du kan lukke øyene eller fokusere på et punkt foran deg.
  2. Chant stavelsene Sa, Ta, Na, Ma og forleng endelsen av hver lyd når du repeterer dem: Saaaaaaahhh, Taaaaaaaahhh, Naaaaaahhhh, Maaaaaahhhh...
  3. Din tommel på hver hånd leder øvelsen. Sa = tommelfingertuppen berører pekefingertuppen.
  4. Ta = tommel berører langefinger.
  5. Na = tommel berører ringefinger.
  6. Ma = tommel berører lillefinger.
  7. Gjenta denne serien av fingerbevegelser som vist i steg 3-6 mens du chanter videre slik:

Chant høyt i 2 minutter
Chant hviskende i 2 minutter
Chant inni deg i stillhet i 4 minutter
Chant hviskende i 2 minutter
Chant høyt i 2 minutter
 
 
Fokusér på lyden I stavelsene og gjerne også på symbolene fødsel, liv, død, gjenfødelse. Da vil meditasjonen være komplett. Om du merker at tankene vandrer, kom simpelthen tilbake til lydene, til bevegelsene og symbolikken.
 
 
Om du er musikalsk og vil tilføre enda en dimensjon til øvelsen, gjør følgende:
Chant Sa med tonehøyde "E"
Chant Ta med tonehøyde "D"
Chant Na med tonehøyde "C"
Chant Ma tilbake i tonehøyde "D"
 
 
Dyp effekt
Denne chant/meditasjonen er en karmisk spirituell renselse. Som i alle former for meditasjon vil du kanskje kjenne at all din "møkk" fra underbevisstheten løftes til overflaten, noe som kan være en utfordring å konfrontere. Du kan risikere å føle deg tung underveis eller etterpå når du kjenner all møkka gi slipp. Men dette er ikke unormalt. Det er derfor viktig at du ikke kritiserer eller vurderer de følelsene som eventuelt dukker opp. Bare gi følelsene aksept og anerkjennelse idet du slipper taket på dem. Sendt dem ut av kroppen med stemmen og pusten din mens du chanter satanama.
Her kan høre hvilke toner man kan synge i:
 
 
I lys, kjærlighet og bevissthet,
Tine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"