mandag 28. januar 2013

Hvilke verktøy gir vi barna?

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 30. des. 2012)


Bildet under er alt annet enn hyggelig.
Hvorfor ender familier ofte i situasjoner som denne?
 

Ubevissthet. Manglende evne til å være tilstede her og nå. Følelser og tanker tar overhånd og våre indre forsvarsmekanismer går til angrep for å få vår mening eller vilje igjennom. Hvorfor klarer vi ikke takle de emosjonelle og relasjonelle utfordringene i hverdagen? Vel, ingen har lært oss hvordan!!! Ingen har gitt oss verktøy for å håndtere dette. Hverken foreldrene våre eller deres foreldre hadde disse verktøyene. Så skal vi bare la denne "onde" ubevisste sirkelen fortsette å spinne i generasjon etter generasjon?

Hva om vi stoppet opp et sekund og så oss selv litt på avstand? Tok et åndedrag og innså hva som virkelig betyr noe for oss? Hva blir da viktigst? Å vinne en argumentasjon eller skape en trygg atmosfære for de små menneskene i livet vårt?

I videoen under forteller Jon Kabat-Zinn hva Mindfulness er, hva som er hensikten med metoden og hvilke effekter den har vist i vitenskapelig forskning.


Han tegner her et bilde av hvordan lærere desperat prøver å få elevene til å fokusere oppmerksomheten på undervisningen. De tyr kanskje til roping og kjefting. Vel, har de stakkars barna lært hvordan de skal være oppmerksomt tilstede? Og rent pedagogisk, lærer de dette av å bli kjeftet på?



Her forteller Kabat-Zinn om de biologiske forandringene som skapes ved hjelp av Mindfulnesstrening. Avslutningsvis kommer han med et viktig budskap som gjelder våre barn.

 
"It would be irresponsible to allow a human being to come to adulthood without at least making it available to them to learn how to tune their own instruments so that they can learn how to play it under sometimes very very challenging situations. And that that instrument would be the body. That instrument would be the heart. That that instrument would be the mind. That instrument would be relationality with others and with nature, where you would no longer see yourself as the center of the universe."

...men at universet er ditt indre sentrum.


Jeg skriver dette i lys og håp for barna våre, som trenger mer enn matte og norsk på skolen. De lærer hvordan de skal tilegne seg kunnskap utenfra; gjennom lesing og lytting. Men hva med kunnskapen som finnes i deres indre? I stillheten. I øyeblikket. Barna behøver vår hjelp til å lære hvordan de skal håndtere sine tanker og følelser. DET er hva de møter på i livet. Kjærlighetssorg. Krangel med foreldre. Mobbing. Identitetsleting. Stress, press og krav. Tap av nære og kjære. DET er hva som etterlater oss forvirrede og frustrerte når livet viser seg fra skyggesiden. Da hjelper ikke brøk eller grammatikk. Da står de aller fleste av oss skjelvende i vårt eget kaos uten kunnskap om hvordan vi skal takle tilværelsen.

Vi må gi barna våre verktøy for livet. Mindfulness. Det krever at vi ikke bare må kjenne til disse verktøyene først, men de må være en del av vår hverdag, integrert i vår livsstil. Bare gjennom egen erfaring kan vi formidle bevisst tilstedeværelse videre til andre.


Vær så snill, søk innover. Praktiser bevisst tilstedeværelse.
Ikke bare for din egen del, men også for dine barns skyld.

~ Tine ~



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"