søndag 27. januar 2013

Ditt pusterom

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 30. jan. 2012)


"Det finnes ingen rett eller gal pust,
men det finnes pust for ulike anledninger."

-Alexander Skari-
Dette uttalte min yogalærer i helgen. Da deltok jeg på vårens første samling av min yogalærerutdanning.
 
I et lite uthus i sin hage har Skari etablert et pusterom, i hele ordets forstand: Et fysisk rom med utrullede yogamatter, pledd og puter, knitrende ild ovnen og egenproduserte malerier på veggene.

En stemning som inviterer til å gjenoppdage sin hele og fullstendige pust.

 
Et fristed med en atmosfære som inspirerer til utforsking av sitt eget indre, stille rom; sjelens tempel.
 
Sitatet ovenfor sier at ingen pustemetode er feil. Ingen er riktig heller. Altfor mange mennesker i dagens vestlige samfunn puster dessverre svært ensformet. Produktivitet og effektivitet er kjente begreper som preger arbeidslivet og hverdagen, og dette kan føre til stress for mange. Dette stresset henger sammen med et ensidig pustemønster; brystpust. Det vil si spenning i mageområdet slik at diafragmas bevegelsesmuligheter begrenses, og vi får en pust som kun utfolder seg i brystregionen. Dette resulterer i økt blodsirkulasjon til hjernen slik at vi blir mer skjerpet og konsentrert. Brystpust stimulerer det sympatiske nervesystemet. Over tid kan konsekvensene bli f.eks. spenninger i skuldre, nakke og hofter, utmattelse, hodepine og angst.
 
Brystpust er et uttrykk for «ha-energi» som assosieres med blant annet maskulinitet, styrke, hjerneaktivitet, å være målrettet og utadvendt, konkurranse, disiplin, trening.
 
Så brystpust er ikke feil pust, men over tid kan det resultere i ensidig stimulering av energi. Motsatsen er magepust hvor diafragmas elastisitet fører til at kun magen utvides. Denne pustemetoden fører til blant annet økt blodsirkulasjon i fordøyelsessystemet og styrking av imunforsvaret. Magepust stimulerer det parasympatiske nervesystemet som f.eks. gjør oss avslappet og mer i kontakt med følelsene våre. Over tid kan magepust alene føre til at vi f.eks. blir ukonsentrert, slitne, overfølsomme, aggressive, angstfylte eller depressive.

Magepust er et uttrykk for «tha-energi» som assosieres med blant annet femininitet, aksept, emosjoner, overgivelse og innadvendthet, omsorg, sympati, restitusjon. Som vi kan se er ikke magepust feil, men i likhet med brystpust kan det over tid føre til ensidig stimulering av energi.
Hva om vi da kombinerer begge metodene?
 
Prøv selv. Pust inn både i brystet og magen og kjenn hvor mye mer oksygen du rommer.
 
Føles det ikke mer balansert? 
Det finnes altså ikke en rett eller gal måte å puste på. Men hvordan vi puster påvirker hva som skjer med kroppen og psyket. Om vi har behov for å stimulere «ha-energi» kan det være en hjelp å puste i brystet. Hvis vi kjenner mangel på «tha-energi» kan magepust være det vi trenger. Vil vi balansere begge energiene kan kombinasjonen (hatha) av brystpust (ha) og magepust (tha) være nødvendig. Våre behov er i stadig forandring fordi livet er skiftende. Derfor kan bevissthet omkring pusten være nøkkelen til balansemysteriet.
 
Balanse er ikke nødvendigvis et statisk punkt midt på vekta. Kanskje balanse handler om aksepten og respekten for livets svingninger?
 
Og muligens er vi ikke et offer for svingningene, men er utstyrt med et fantastisk verktøy; pusten, som alltid er tilgjengelig og rommer stillheten.
 

 i lys og fred,
Tine
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"