søndag 27. januar 2013

Du bestemmer tempo

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 21. jan. 2011)

 
"Control your brainwaves and you control your state of mind. By raising or slowing our brainwaves, we can altar how we think, feel and act. Meditation is the process of slowing our waking beta brainwaves to the slower states of alpha and theta. By learning to control these states, we can improve our health and well-being.
 
Dette skriver Sharon B. Gilbert, forfatter og coach, i en artikkel 12. september 2006. Hun dedikerer sin tid og energi på granske, skrive om og veilede i sunn livsstil.
 
Hjernebølger er elektriske bevegelser i hjernen. Gilbert skriver om hjernebølgenes fire ulike frekvenser; beta (den høyeste), alpha, theta og delta (den laveste).

Beta er den våkne, tenkende tilstanden hvor hjernebølgene variere mellom 14 til 40 sykluser per sekund. I denne hjernefrekvensen kan et individ tenke, lytte, løse analytiske problemer, ta avgjørelser, samt innta og bearbeide informasjon. Dette er den normale tilstanden vi inntar når vi jobber og går på skole, for eksempel. Betafrekvensen gjør oss oppmerksomme og reaktive.

Alpha med sin tregere bølgefrekvens inviterer til avslapning, refleksjon og meditasjon. Hjernebølgene pulserer mellom 9-14 sykluser per sekund. I alphatilstand er man fullstendig klar over omgivelsene men i en mye mer avslappet sinnstilstand enn beta.

Theta er en enda langsommere pulsering som balanserer mellom våkenhet og søvn. Hjernebølgene svinger mellom 5-8 sykluser i sekundet. Dagdrømming, intuitive tanker, dyp meditasjon og bønn foregår når hjernen er i thetamodus. I denne tilstanden kan tilsynelatende glemte minner og kunnskap erindres og gjenkalles. Ofte kan man oppleve at løsningen på problemer plutselig dukker opp i thetatilstand.

Delta er sovende tilstand og er den hjernebølgetypen med lavest hastiget på 1,5 -4 sykluser i sekundet. I det tregeste deltanivået er søvnen dyp og drømmeløs.
Gilbert skriver videre at hjernen er innom alle de fire stadiene iløpet av våken og sovende tilstand. Hastigheten til hjernebølgene forteller oss i hvilken modus vi er i. Gjennom kunnskap om funksjonen til disse frekvensene kan vi selv trene på å innta en valgt frekvens (tempo) og dermed kontrollere tankestrømmen vår.

En annen kilde uttaler at kroppen har tre rytmer/frekvenser; hjerterytmen/pulsen, hjernebølgene og pusten. Ved å manipulere én av dem, påvirker vi alle. Den eneste rytmen vi faktisk kan kontrollere, er pusten. Så ved å meditere med fokus på observasjon av pusten, vil vi kunne roe ned dens rytme og dermed også hjernebølgens tempo. Dette vil med litt tålmodighet gi oss makt til å styre våre tanker, følelser og reaksjoner.

Som dere skjønner har vi mulighet til å begrense omfanget av dagens vanligste folkelidelse; stress. Men dette krever kunnskap om forbindelsen mellom pusten og hjernebølgene. Dessuten kreves det at du og jeg (på individuelt plan) erfarer kunskapen i praksis slik at vi utvikler visdom. Som Elvis så godt sa det:

"A little less conversation, a little more action!"

Så jeg skrur nå av dataen min og tilrettelegger for litt ikkevurderende observasjon av pusten. Gotta practise what I preach, right?

I bevisst stillhet,

Tine


Kilde: http://EzineArticles.com/?expert=Sharon_Gilbert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"