søndag 27. januar 2013

Yoga for ALLE

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 28. feb. 2012)


Mange tror at yoga bare er for folk som enten er skikkelig fleksible i
muskulaturen, som kan gå i spagaten og legge foten bak hodet - eller for folk som er superåndelige vegetarianere som verken drikker alkohol eller kaffe.



Reality check!

Yoga er for ALLE!


...og da mener jeg alle: unge og gamle, de med korte og lange muskler, alle
vektklasser, uansett livssyn eller religiøs tilhørighet. Alle kan gjøre yoga og oppleve de positive virkningene av denne eldgamle tradisjonen og visdommen. Videoen nedenfor viser en 92 år gammel yogalærer «still going strong».
Dessuten trenger man ikke kutte ut alle usunne goder i livet selv om man nyter yoga. Men som all fornuft tilsier;
"alt med måte" - ikkesant?
 For yoga handler om livet. Det handler om opplevelsen av å være et menneske med motsetninger og selvmotsigelser. Visdommen handler om hvordan vi kan forene disse motsetningene og oppleve oss selv og verden som en helhet. Slik kan vi skape indre og ytre fred.
(Jesus gjorde sannsynligvis yoga, på sin måte.)
Et viktig element når vi praktiserer yoga (det være seg på matta eller ellers i livet) er:

Aksept av det som er.
Og hvis «det som er» ikke er behagelig, har vi mulighet til å gjøre grep for å endre situasjonen. Men hvis vi ikke først anerkjenner og aksepterer situasjonen slik den er, vil vi bare stange i fornektelse og ikke finne løsninger. Derfor mener jeg at aksept handler om å godta, altså å ta godt imot «det som er» slik at vi lettere kan se hva vi i stedet ønsker av situasjonen.

 Når vi er i en asana (yoga-stilling) bør ikke intensjonen være å se perfekt ut eller
bli sterkere eller mer fleksibel. Nei. Da er «jobben» å lande i asanaen og kjenne hvordan fundamentet (den kroppsdelen som er i kontakt med matta) støtter oss, føle stabiliteten i kjernen (kjernemuskulaturen) og oppleve ekspansjon i kroppen slik at pusten kan flyte fritt og dypt ned i brystet og magen. På denne måten er yoga også meditasjon fordi tankene kobler ut og vi innser at vi kan være fullt og helt tilstede i kroppen via pusten.

YOGA ER FOR ALLE!
I lys og glede,
Tine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"