søndag 27. januar 2013

Puste deg yngre og lykkeligere?

(Hentet fra min gamle blogg: Skrevet 5. des. 2011)

(Jeg veit at mange vil bli avskrekket av lengden på dette innlegget, men de som velger å finne tid til å lese alt, vil ikke angre. Det kan jeg love.)

Kan den enkle handlingen å puste, virkelig helbrede din kropp? Er det mulig at meditasjon kan være medisin for din sjel? I en eldende kropp, kan pusteøvelser og meditasjon være kilden til ungdommelighet?


Det mener Dr. med. Dharma Singh Khalsa som har skrevet boken «Meditasjon som medisin» i samarbeid med Cameron Stauth. Han er så sikker på dette, blant annet fordi det er foretatt hundrevis av undersøkelser som viser følgende:
  • Meditasjon skaper en tilstand av nedsatt stoffskifte, der stoffskiftet er i en enda dypere hviletilstand enn under søvn.
  • Meditasjon reduserer oksygenforbruket med 10-20 % sammenlignet med søvn som bare senker oksygenforbruket med 8 %.
  • Meditasjon er den eneste aktiviteten som senker melkesyrenivået, som er en indikator på stress og angst.
  • Mengden av de beroligende hormonene melatonin og serotonin øker under meditasjon, mens forekomstene av stresshormonet kortisol minker.
  • Meditasjon har en dyptgående virkning på tre nøkkelindikatorer på aldring: hørsel, blodtrykk og evnen til å se gjenstander på nært hold.
  • Av personer som mediterer over lengre tid, er det 80 % færre som rammes av hjertesykdommer og 50% færre som får kreft enn de som ikke mediterer.
  • De som mediterer (utskiller etter hvert som de eldes) mer av det ungdomsrelaterte hormonet DHEA enn de som ikke mediterer. Mediterende 45 år gamle menn har gjennomsnittlig 25 % mer DHEA enn ikke-mediterende og mediterende kvinner har gjennomsnittlig 47 % mer. Dette bidrar til å redusere stress, skjerpe hukommelsen, bevare seksualfunksjonen og holde vekten under kontroll.
  • 75% av søvnløse klarte å sove normalt når de mediterte.
  • Av mennesker med kroniske smerter klarte å redusere medikamentbruken betydelig når de begynte å meditere.

Dette er ganske sjokkerende resultater etter min mening. Det er nesten for godt til å være sant. Men ifølge Dharma Singh, er det sant.


Vi lever i et samfunn hvor helse, sunnhet og et ungdommelig ytre er idealet. Salget av medisiner, slankeprodukter og antirynkekremer øker hyppig og løsninger som botox og ansiktsløftninger blir benyttet av stadig flere kvinner. Alt dette koster penger. Mye penger. Og industrien vokser. Så hvis Medisinsk meditasjon virkelig kan gjøre underverker og potensielt erstatte alle disse produktene og tjenestene for oss, er det ikke bare å sette i gang?

Medisinsk meditasjon (forkortes fra nå av M.m) bruker avansert meditasjon, som har følgende unike kjennetegn:

  • spesielle pustemønstre;
  • spesielle kroppsstillinger og bevegelser, innbefattet nøyaktig plassering av hender og fingrene
  • spesielle mantraer som består av distingte vibrerende lyder; og
  • et unikt metalt fokus.
«Kombinasjonen av alle disse elementene får en synergisk virkning og gjør M.m lagt mer effektiv enn standardmeditasjon, som ofte bare går ut på enkel avspenning.»

Jeg veit at dette ved første øyekast kan virke komplisert og vanskelig. La meg berolige deg med en gang; M.m er enklere enn du tror. (Jeg kommer tilbake til de praktiske øvelsene i neste innlegg.
Hvorfor det virker
Dr. Khalsa skriver følgende:
«Praktisk talt all nyere forskning viser at alle kroppens organer og systemer er uløselig knyttet sammen, ofte gjennom så elegante og esoteriske forbindelser at det har unnsluppet vitenskapens oppmerksomhet inntil ganske nylig. (---) Hjernen er brennpunktet for alle tanker og følelser, men forbausende nok er den ikke det eneste setet for psyken. I hele kroppen finnes det såkalte fokale punkter, eller knutepunkter, der det sitter tett i tett med reseptorer. Her blir veldige mengder med informasjon samlet og bearbeidet. Disse knutepunktene avgjør faktisk hvilke budskaper som sendes til hjernen for videre behandling, og hva som overses. Knutepunktene har til og med sin egen form for hukommelse. Faktisk har vært eneste ett av dem sitt eget sinn. Mange forskere tror at disse spredte mini-sinnene i knutepunktene så å si kan være en del av det vi lenge har kalt det ubevisste.»
Ut fra dette kan jeg skjønne at ved å forandre tankemønstre, kan vi påvirke vår fysiske kropp. Men mer oppsiktsvekkende er det at vi kan stimulere kroppen (og dermed knutepunktene for sinnet) til å påvirke vårt eget psyke. Dette forklarer også hvorfor jeg blir emosjonell og kan felle noen tårer når jeg inntrer yogaøvelser (f.eks. svanen) som tøyer hofte- og setemuskulatur. Det kan være ulik knutepunkter for vonde minner og følelser som sitter akkurat omkring disse musklene. Når de får tilgang på oksygen gjennom økt blodgjennomstrømning, kan dette løse opp i spenninger og energiblokkeringer som sitter forankret her, og resultere i følelsesmessige reaksjoner. Dessuten hender det at når jeg har vært stresset og prøver å roe meg ved å puste dypt ned i magen, kjenner jeg en kvalmende følelse. Alle kroppens elementer henger sammen! Og ved å innse dette, har vi tilgang nøkkelen til å helbrede utfordringene og smerten omkring hele den menneskelige opplevelsen.
Hvordan M.m virker
«M.m virker ved at man direkte påvirker både kroppens fysiske og eteriske miljø. Den bidrar til å gi begge aspektene av vår tilværelse evne til tilpasning og fornyelse. Videre hjelper den det eteriske miljøet til å styrke den fysiske helsen, og det fysiske miljøet til å styrke den eteriske helsen.
Et av nøkkelbegrepene i M.m er chakraene. Dr Khalsa beskriver chakraene som

«Våre eteriske bevissthet og kommunikasjonssentra. Ettersom chakra betyr «hjul» oppfattes energien i chakraene ofte som en virvlende strøm eller virvelvind, som er den kraftigste fysiske kraften i naturen og opptrer i fenomener som tornadoer og orkaner. Chakraene har sitt utspring midt i ryggmargen og er de eteriske komponentene i våre fysiske nervesentre og våre forskjellige organer og kjertler. De inngår i et samspill med tankene og følelsene våre, med helsen vår og de fysiske funksjonene våre. De utveksler energi to veier, fra fysisk til eterisk, og fra eterisk til fysisk. Man tror de danner inngangen til bevisstheten.»

Det er sju chakraer i tillegg til auraen som betraktes som det åttende. De tre laveste chakraene sies å styre over de mer fysiske og instinktive delene av vår menneskelige eksistens. De neste tre rår mer over de eteriske kreftene, mens det syvende chakraet gir oss tilgang til den universelle energien som knytter sammen alt levende. Øvelsene i M.m påvirker chakraene direkte og skaper en bølgeeffekt, som resulterer i at energiblokkeringer løses opp, slik at livskraften kan flyte fritt.
Et annet viktig element i M.m er mantraer. Dette er bestemte positivt betonede ord eller setninger (gjerne på sanskrit) som repeteres rytmisk for å skape både fysiske og mentale ringvirkninger.
«Mantraer er en meget sterk helbredende kraft på grunn av vibrasjonseffekten i lyden av mantraet. Hvis et tre faller i skogen, og det ikke er noen der som hører det, lager det da lyd? Det gjør det naturligvis ikke; det lager vibrasjon. Lyd oppstår først når vibrasjonen treffer trommehinnen og føres til hjernen. Spesielle vinrasjoner kan stimulere kjertlene i det endokrine nervesystemet kraftig.»
Dr. Khalsa forteller om et eksperiment som ble utført ved Universitetet i Arizona hvor man observerte hjernefunksjonen ved hjelp av PET-skanning. Forskerne fant at det foregikk betydelig forandring i hjerneaktiviteten i det høyre frontal- og parietalområdet når mantraet «Sa Ta Na Ma» ble fremsagt. Denne forandringen tydet på en bedring av humøret og sanseoppfatningen. Dessuten er det blitt påvist at man stimulerer vagusnerven ved å fremsi visse yogamantraer. Vagusnerven er den aller viktigste nerven i kroppen og løper gjennom halsen i nærheten av kjeven. Den betjener hjertet, lungene og fordøyelseskanalen.
Lydstrømmen som skapes når man gjentar mantraer skaper vibrasjoner i den øvre delen av ganen. Der sitter 84 punkter som er forbundet med kroppens eteriske energisystem. Når man slår med tungen mot disse punktene i ganen kan det sammenlignes med at man slår med fingrene på tastene til en pc. Selve handlingen er enkel, men virkningen kan bli stor.
Videre skriver Dr. Khalsa om viktigheten av pusten når man ønsker å helbrede kropp og sinn:
«Ubevisst pusting er ofte temmelig ineffektiv, i likhet med mange andre handlinger som utføres uten formål og kontroll. Det er anslått at om lag en tredjedel av alle mennesker ikke engang puster godt nok til å opprettholde en normal helse. De får ikke nok oksygen, kvitter seg ikke med nok karbondioksid, aktiviserer ikke nevropeptidene i lungene tilstrekkelig, gir ikke hjertet den støtten det trenger og programmerer ikke det autonome nervesystemet godt nok til at det fungerer på helbredende, parasympatisk vis.»
Mangel på bevissthet omkring pustens relevans for vår helse, fører til en rekke problemer. Astma og hjertesvikt er kanskje det mest åpenbare. Men fordi kroppen består av et nettverk av sammenkoblede og gjensidig avhengige systemer, kan pusteproblemer også forårsake hjertesykdommer, depresjoner, immunsvikt, lever- og fordøyelsesbesvær og en rekke andre plager. Og dette er kun de merkbare fysiske konsekvensene av ubevisst pusting. De færreste tenker over at når du puster, trekker du ikke bare inn oksygen, men du puster også inn prana; den universelle livskraften. Orden prana er avledet av et sanskrit ord som betyr «absolutt energi». Dette beskriver den livskraften som skiller levende vesener fra døde ting. Ifølge kundaliniyogaens prinsipper er det slik at når prana inntrer kroppen, vekkes menneskets helbredende kraft, også kalt kundalinienergien. Hensikten med mange av pusteøvelsene i M.m er å spre denne energien eller kraften utover i kroppen slik at helbredende prosesser kan starte.
Mange av pusteøvelsene i M.m innebærer dyp og kontrollert rytmisk pusting. Denne pustemetoden bidrar til helbredelse ved at det leder kroppen vekk fra kjemp-eller-flykt-innstillingen.
«Pusten er den eneste handlingen som har et dobbelt kontrollsystem. Den kan fungere ubevisst, gjennom det vilkårlige nervesystemet, eller ubevisst gjennom det autonome (automatiske) nervesystemet. På grunn av denne unike egenskapen er pustingen den eneste av kroppens funksjoner som kan få det vilkårlige nervesystemet til å omprogrammere det autonome nervesystemet.»
Dette gjør at vi selv har makt til å senke pulsen, blodtrykket til og med hjerneaktiviteten, kun ved å puste bevisst. Dette er jo helt fantastisk!!!

Dessuten forteller Dr. Khalsa at pusten har tre primære virkninger:
  • den skjerper den allmenne bevisstheten ved at den får folk til å utøve bevisst kontroll over en handling som normalt er ubevisst.
  • den øker mengden av prana som kommer inn i kroppen.
  • den har sterke fysiologiske helbredende virkninger.
Så hvis du ønsker å benytte deg av denne nyvunne kunnskapen kan du f.eks. bli mer oppmerksom på øyeblikket hvis du, før du reiser deg fra en stol, trekker pusten dypt gjennom nesa og så reiser deg. Det er ikke nødvendigvis mer enn denne lille handlingen som kan være starten på et mer balansert liv. Og det er da ikke komplisert! Alle har muligheten til å invitere mer bevissthet, livskraft og helbredelse inn i sin kropp og sitt liv. Det er bare snakk om nysgjerrighet og vilje!
i lys og fred,
 
Tine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa"